9 jaar ondernemer en nu?

2-0141105 Blogbeeld 9 jaar ondernemer en nuIn de week dat ik 9 jaar op mijn ondernemersconto mag zetten, blik ik terug op een mooie en soms ook zware periode.

 

De 9 jaren waren mooi, vooral op de ontwikkelmomenten van nieuwe dingen. de weg er naar toe zeg maar. Ik noem ‘Vertrek&Ontdek‘, Blik op de Toekomst, Cornelis&Cornuiten, VMcommunicatie, VMcommunities, Onderwijs – , Retail – , Hospitality van de Toekomst. Ma! en Buurtbouwers’. De momenten waarop ik anderen met rode koontjes achter liet, vol met ideeën (waaronder mijn lieve 50 MBO leerlingen die ik een jaar lang les mocht geven). Opnieuw gevoed. Niet te vergeten de dag dat 5000 vrijwilligers op pad gingen als gevolg van een nieuw verdienmodel dat ik had bedacht. En de vele Reizen naar de Toekomst die ik mocht organiseren. Wat was dit allemaal gaaf.

 

Maar die 9 jaar kende ook momenten dat ik ’s nachts naar het plafond staarde en dilemma’s in projecten moest oplossen. Dat leek vooral te gebeuren bij opdrachten waar ik zelf langer dan 6 maanden achter elkaar in zat (Die termijn hoor ik trouwens ook geregeld bij anderen). Zorgen over geld had ik gelukkig weinig, omdat het balletje altijd wel ergens naar toe rolde. Maar als het bodempje in zicht leek te komen was dat nooit fijn. De laatste jaren bleven qua omzet constant, maar groeiden ook niet. Of dat nodig is? Niet perse, maar ook ‘consolideren’ wordt moeilijk als je vol ambities zit om de wereld mooier te maken en dus je strategie die al jaren werkt moet aanpassen. Die van mij werd twee jaar geleden het oprichten van ‘communities’. Hierdoor moest ik enerzijds uren inleveren (ongeveer 1500 uur), maar deze zou ik ook weer terugverdienen door marges op ieders uren te pakken in deze communities. 

 

Die manier van verdienen blijkt te ambitieus, omdat de opzet en het management van een community te hoog in de kosten loopt. Dat risico is te veel om als één persoon te dragen. Onlangs is daarom gekozen voor een gedeeld community model, waarbij iedereen voor het basisbestaan nagenoeg hetzelfde inbrengt. Dat is spannend om uit handen te geven, maar ik heb veel vertrouwen in de teams die er nu staan. Trots ben ik onder meer op de start van 3 te bouwen toekomstscholen op basis van het CLC concept, het restaurant dat er bijna was gekomen en het programma van uitjes dat we zowel bij de Onderwijs, Hospitality als Retail community aanbieden. Hoe gaaf is het dat we in 2015 naar Italië afreizen voor een culinaire ontdekkingstocht, diverse onderwijsdiners organiseren en daarnaast een inside-look mogen nemen bij IKEA, Philips, Schiphol, Ahold. Blijf hiervoor mijn blog volgen. Je bent uitgenodigd!

 

Het komende jaar zal ik mij naast mijn rol in de communities richten op een individueel aanbod, waaronder; De Reis naar de Toekomst (een tour door Nederland! :)), lezingen over community building , 1 op 1 adviesmomenten en andere gave sessies. Daarnaast hoop ik met de communities een gaaf voorbeeld te creëren van een toekomstschool, een restaurant van de toekomst, de winkel van de toekomst en…

 

Het ondernemerschap heeft mij tot nu toe veel gebracht; Vrijheid, kennis, mooie nieuwe mensen (soms zelfs vrienden!), tijd voor mijn kids (1 tot 2 mndn verlof na de geboorte!), een paar maanden tussendoor reizen (gewoon omdat het mocht van de baas) en een variëteit aan organisaties waar ik te gast mocht zijn.

 

Je suis dankbááár!

 

2 reacties op “9 jaar ondernemer en nu?

  1. Hey Corne, wat een mooi betoog, inspirerend, gaan we vrijdag verder over bomen;) Grtz!