Een nieuw verdienmodel is geboren; het glimlachmodel :)

20141202 glimlachmodelHet mag niets nieuws zijn dat als een klant je graag mag dit hoogstwaarschijnlijk meer werk oplevert. Het glimlachmodel met haar glimlachtarief dat ik twee jaar geleden ontwikkelde, is daar op gebaseerd. Nu ik hier en daar wat succesjes geboekt heb, leek het mij leuk de ervaring met dit nieuwe verdienmodel te delen. Het leverde mij niet alleen meer geld op. Ook mocht ik een jaar lang eten in diverse restaurants zonder rekening achteraf, mocht ik golfen en klimmen en gingen 5000 mensen als vrijwilliger op pad.

 

Het glimlachmodel, hoe werkt het?

Het glimlachmodel is een verdienmodel gebaseerd op de gedachten van een lange termijnrelatie; we gaan samen op weg naar de linkerbovenhoek, zodat er weer een glimlach ontstaat. Zit de organisatie van mijn klant onder de horizontale lijn door de grafiek heen, dan betaalt deze het glimlachtarief (een aantrekkelijker bedrag). Zit de organisatie daar boven, dan geldt het normale tarief.  Mijn klant bepaalt de positie op de curve  zelf en is daarvoor geen uitleg verschuldigd.  Klanten die gebruik maken van het glimlachtarief, vraag ik na te denken over een andere tegenprestatie.

 

 20141202 glimlachmodel

Het effect

Alleen al bij deze uitleg ontstaat vrijwel altijd een glimlach en sympathie. En dat is nu precies de bedoeling! Door de klant zelf te laten bepalen en hier geen uitleg voor te vragen, schenk ik vertrouwen en krijg ik dat terug. Er ontstaat meer verbinding. De tegenprestaties zijn doorgaans erg leuk, snel en makkelijk gevonden. Je zit dan ook gelijk om andere redenen om de tafel en bent veel minder ‘klant/leverancier’. Het mooiste voorbeeld was misschien wel de school ROC TOP waar wij adviseerden in strategie en identiteit. Als tegenprestatie voor het glimlachtarief, bedachten we gezamenlijk een vrijwilligersdag. Alle 5000 studenten gingen 1 dag belangeloos op pad onder de noemer ‘je hart maken’ voor een ander. Mijn hart smolt! Nog geen twee weken na het glimlachtarief, kregen we een nieuwe klus die het eerder in minder gebracht bedrag ruimschoots compenseerde.

Het gros van mijn relaties met klanten is hierdoor verstevigd en duurt voort. Bovendien is het ook vooral leuk om zo te werken! Een absolute aanrader dus en iedereen mag het van mij gebruiken.

 

Lees hier hoe je het kunt gebruiken >>