Kerst 2028. Komt je broer in een holy-gram of blablacar?

kerstboomholoZullen we rond onze haard in Gorinchem of in Assen gaan zitten? En welke wijn nemen we dan mee in ons huiskamerrestaurant? Komt je broer in holy-gram of met Blablacar? In het Rijksmuseum staat ie al; een hologram kerstboom (foto). Kerstmis 2028. Ik wierp er een blik op vanuit nieuwe technologie en de manier waarop we steeds minder plek en plaats afhankelijk worden, ook met kerst.

 

Kerstmis is toch typisch het feest van samen zijn. Maar samenzijn krijgt steeds meer een nieuwe dimensie. We skypen, facebooken, instagrammen en what’s appen ons nu al suf. Beeldbellen staat in haar kinderschoenen en hoe veel fijner wordt dit als we straks allemaal google glasses, of beter nog ‘nano lenzen’ dragen met een Robocopview en virtual reality. Wat we zien wordt straks misschien wel belangrijker dan waar we zijn.

 

En met die gedachte is het niet ondenkbaar dat we met kerst niet eens meer fysiek hoeven te ontmoeten om toch die intensiteit te voelen. Vanuit je bank inloggen en je ziet de hele virtuele huiskamer voor je waar al je familieleden zitten. Het voeren van een privégesprek is in ieder geval makkelijker, gewoon even op de privéknop duwen. Al is dat geroezemoes van je roddelende familieleden op de achtergrond ook wel weer leuk en misschien een aanleiding om met je glas wijn even die kant op te waggelen.

 

Dat we er in 2028 anders voorstaan, niet alleen met kerst, lijkt me een feit. Hebben we nog wel een auto of reizen we gewoon met concepten als blablacar of de buurtauto (elektrisch natuurlijk)? En je broer die vanuit de andere kant van de wereld even overkomt; als hologram, die avond omgedoopt als ‘holy-gram’. Tegen die tijd bestaat er vast ook een Airbnb onder de huiskamers en kun je gewoon rondom welke haard dan ook gaan zitten; in Assen of Gorinchem. De familiefoto’s aan de muur en op de kastjes worden ingeladen (digitale fotolijsten), de geur van thuis wordt gedownload en huppa; It’s beginning to look alot like Christmas!…uhh…ja.

 

Fijne dagen samen!

 

 

Eén reactie op “Kerst 2028. Komt je broer in een holy-gram of blablacar?

  1. Ha Corné,
    als het maar geen Demolition Man achtige taferelen worden in 2028 met nagenoeg geen lichamelijk contact, maar via een 3d achtige omgeving…. :-)
    leuke blog.
    gr. Martijn